Consells de salut

nen

El coll de l'˙ter Ús a la part mÚs baixa de la matriz i enllaša amb la part superior de la vagina. Per aix˛, el ginec˛leg pot veure i accedir fÓcilment al coll uterÝ mitjanšant exploraciˇ.

Diagn˛stic precoš cŔrvics

El coll de l'úter és a la part més baixa de la matriz i enllaça amb la part superior de la vagina. Per això, el ginecòleg pot veure i accedir fàcilment al coll uterí mitjançant exploració.

És freqüent el càncers de coll uterí a les nostra comarques?
La feqüència d'aquesta malaltia a la demarcació de Tarragona està, com a la resta de Catalunya, entre les més baixes d'Europa i Amèrica.

Quines són les causes del càncer de coll uterí?
Recentment, s'ha comprovat que la causa principal del càncer de coll uterí és un tipus de virus anomenat virus de papiloma humà.
Aquest virus es pot transmetre mitjançant el contacte sexual. Per tant, el risc de tenir el virus augmenta amb el nombre de parelles sexual que la dona o el seu company ha tingut.

Es pot curar aquesta malaltia?
El càncer de coll uterí tarda moles anys a desenvolupar-se i evoluciona lentament, la qual cosa permet el seu diagnòstic, tractament i curació en la majoria de casos. Tot i així, a la provincia de Tarragona, de cada deu dones que emmalalteixen del càncer de coll, dues en moren.
Es pot prevenir aquesta malaltia?
La utilització del preservatiu és la forma més eficaz per impedir la transmissió del virus del papiloma humà, així com totes les altres malalties de transmissió sexual. Un mitjà molt eficaz de prevenció és fer-se un simle test conegut amb el nom de Citologia cèrvico-vaginal o Test de Papanicolau. Aquest testé s força seguir i detecta precoçment els canvis anormals que es puguin produir a les cèl·lules que es troben a la superficie del coll uterí. Això permet tractar molt fàcilment lesiones que envara no són canceroses, i que s'anomenen displàsies, però que alguns cops es transformen en càncer si no es tracte.
Quines dones han de fes-se el Test de Papanicolau?
Totes les dones de 25 a 65 anys que hagin tingut o que mantinguin relacions sexuals.

Cada quant temps s'ha de fer aquest test?
Fint fa poc es recomanava realitzar aquest test un cop a l'any. No obstant, avui dia se sap que si els resultats de l'últim test són normals, la citologia de Papanicolau practicada cada tres anys ofereix el mateix nivell i seguretat en la prevenció que la realitzada cada any. A més, té l'avantatge que així és més còmode per a les dones.

En què consisteix el test de Papanicolau ?
Les cèl·lulesde les parets del coll uterí es descamen i poden agafar-se amb una petita espátula. Per tant, aquest test es realitza ràpidament agafant una mostra de cèl·lules a través de la vagina. No és dolorós i no causa molèsties. Per fer-se'l cal no estar en els dies de la menstruació, no haver mantingut relacions sexuals el dia abans i haver evitat medicaments per via vaginal els tres dies anteriors.