Grups d'Ajuda Mútua

Quins grups hi ha i on som

Per a les persones amb càncer que volen expressar com se senten després del diagnòstic de la malaltia.

 

Els Gups d'Ajuda Mútua (GAM)
estan oberts a pacients oncològics

 
 

Els Grups d'Ajuda Mútua (GAMs) o Grups d'Autoajuda són grups formats per persones que comparteixen un mateix problema o malaltia, en el nostre cas el càncer, que tenen la iniciativa personal de reunir-se per tractar temes d'interès comú relacionats amb la malaltia (vivències, preocupacions, pors, tractaments...), obtenir beneficis personals (rebre suport, sentir-se comprès, aprendre estratègies d'afrontament actives...) i aconseguir adaptar-se adequadament al procés de malaltia pel que estan travessant.

La finalitat principal d'aquests grups és que tots els membres s'ajuden entre si i aprenguin de les experiències de la resta, adoptant un rol actiu i participatiu dins del grup amb el fi que la reunió sigui el més fructífera possible.

Són grups liderats per persones també afectades per la malaltia, que l'han superat i que s'ofereixen i han sigut elegits com a líders per tindre interès, motivació i capacitat per dirigir un grup, corregir idees equivocades, fomentar una actitud d'optimisme realista i promoure l'adopció d'un afrontament positiu, fent ús de la seva experiència personal.

Aquests grups normalment funcionen de forma autònoma, sense el requeriment d'un professional però de vegades en ells pot participar un professional expert en un tema específic per respondre a les seves necessitats, dubtes o problemes dels seus membres.

Concretament, La Lliga Contra El Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de L'Ebre té deu Grups d'Ajuda Mútua (GAMs) distribuïts per tota la demarcació per fer-los accessibles a tots els malalts oncològics independentment del tipus de càncer i la fase de la malaltia. També hi poden participar familiars de malalts oncològics.

Són grups oberts, de duració indefinida i heterogenis en la seva composició, encara que en la majoria dels grups predomina el sexe femení i el càncer més freqüent entre els participants és el càncer de mama.

D'aquests grups, un grup és específic per a pacients portadors d'una ostomia com a conseqüència del càncer. Aquest grup es reuneix a Tarragona.

La assistència a aquests grups és voluntària i totalment gratuïta.

Els grups de Reus i Tarragona porten ja més de 20 anys en funcionament. Atenint-nos als seus beneficis i la bona resposta per part dels seus membres a poc a poc s'han anat formant nous grups a altres localitats.

Les persones que condueixen els grups de la Lliga han rebut una formació i tenen la supervisió i suport de les psicooncòlogues que col·laboren amb la Lliga (Beatriz Rubio i Agustina Sirgo).

Per a les persones amb càncer que volen expressar com se senten després del diagnòstic de la malaltia.
Per a les persones amb càncer que volen expressar com se senten després del diagnòstic de la malaltia.. Lliga Contra el Càncer

Motivacions per acudir al grup

- Per a rebre suport psicològic i social.
- Per tindre la necessitat de compartir els teus problemes, experiències, expressar les teves emocions, pors i preocupacions entorn de la malaltia amb altres malalts.
- Per aprendre com s'enfronten altres persones a una situació similar a la teva.
- Per recomanació d'un amic o conegut també malalt de càncer.
- Per indicació d'un professional mèdic o psicològic que considera que et pots beneficiar de l'assistència al grup.
- Perquè consideres que el grup et pot ser útil.

Objectiu general

- Afavorir la teva adaptació a la malaltia i el teu benestar psicològic, és a dir, afavorir la teva qualitat de vida i reduir el teu malestar emocional. 

Objectius específics

- Millorar l'autoestima.
- Fer-te sentir menys indefensa i desesperançada.
- Prendre una major responsabilitat en la millora de la teva salut, adoptant una actitud més positiva.
- Una major adherència als tractaments mèdics i acceptació dels efectes secundaris.
- Disminuir els teus sentiments d'alineació i soledat al poder parlar amb altres que es troben en una situació semblant.
- Disminuir l'estigma social (rebuig) i el fet de pensar que ets diferent de la resta de persones.
- Reduir l'ansietat, la por i els falsos temors als tractaments.
- Disminuir els sentiments negatius d'ansietat i depressió.
- Corregir creences i idees equivocades entorn de la malaltia i els tractaments.
- Aprendre estratègies d'afrontament i actituds adaptatives dels membres del grup millor adaptats.

Aquests grups tenen una sèrie d'elements inherents

- Promoure i mantenir l'esperança.
- Universalitat ("no estic sol", "hi ha més com jo", "més que em comprenen")
- Transmissió d'informació sobre la malaltia i els tractaments, a més dels canvis i l' impacte que tenen sobre la vida de la persona i el seu entorn. Coneixement com a estratègia per afrontar la incertesa i afavorir una major sensació de control sobre la situació.
- Altruisme. La persona se sent útil ajudant als altres a través de la seva experiència.
- Expressió d'emocions.
- Socialització.
- Cohesió grupal. Presència d'una identitat col·lectiva amb uns objectius comuns.
- Conducta imitativa i aprenentatge interpersonal.

Normes del grup

- S'exigeix respecte mutu i confidencialitat.
- S'exigeix puntualitat i la major assistència possible.
- Paper actiu en les sessions.
- Grup es reuneix una vegada al mes en un lloc fixo.

Professionals externs que col·laborin: oncòlegs, cirurgians, ginecòlegs, nutricionistes, fisioterapeutes, infermeres, etc

 
 
Lliga Contra el Càncer

A Tarragona
Avinguda Catalunya, 11, entresòl
Tel.:977 232 424
Dill-Dij: 9.00 a 18.00 hores
Div: 9.00 a 14.00 hores

A Tortosa
Plaça de Joan Monclús, 1
Tel.:616 757 478
Div: 9.00 a 14.00 hores

info@lligacontraelcancer.cat

T'AJUDEM

Grups d'Ajuda Mútua

Serveis

 


EL CÀNCER

Què és?

INVOLUCRA'T

Agenda

Notícies

 


CONTACTA'NS

Fes-te soci

Fes un donatiu

Contacta

© 2019 Lliga contra el càncer. Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre         

 
 
Tria una data

 

Política de privacitat

 

Responsable: LLIGA CONTRA EL CÀNCER DE LES COMARQUES DE TARRAGONA I DE LES TERRES DE L'EBRE

Finalitat: Gestió de les dades dels socis per atendre el compromisos derivats de la relació

Legitimació: L'Interessat dóna el seu consentiment per al tractament de les seves dades personals per un o diversos fins específics; Destinataris: No es cediran dades a tercers, llevat obligació legal

Drets: Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació i supressió, així com altres drets, tal i com es detalla en la informació addicional

Informació Addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra web: www.lligacontraelcancer.cat

Nota legal

 

Responsable: LLIGA CONTRA EL CÀNCER DE LES COMARQUES DE TARRAGONA I DE LES TERRES DE L'EBRE

Finalitat: Gestió de les dades dels socis per atendre el compromisos derivats de la relació

Legitimació: L'Interessat dóna el seu consentiment per al tractament de les seves dades personals per un o diversos fins específics; Destinataris: No es cediran dades a tercers, llevat obligació legal

Drets: Pot exercir els seus drets d'accés, rectificació i supressió, així com altres drets, tal i com es detalla en la informació addicional

Informació Addicional: Pot consultar la informació addicional i detallada sobre protecció de dades a la nostra web: www.lligacontraelcancer.cat

Política de cookies

 

Aquest lloc web i tots els seus continguts, incloent-hi els textos, imatges, so i qualsevol altre material, són propietat de Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Tots els drets estan reservats. Tot accés a aquest lloc web resta subjecte a les condicions següents:

Només està autoritzat l'ús personal no comercial. No està permesa la modificació del web ni dels seus continguts.
Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre no és responsable de la informació que es pot obtenir a través d'enllaços a sistemes externs que no siguin dependents de la web.
Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre no garanteix que el web i el servidor estiguin lliures de virus i no es fa responsable dels danys causats per l'accés al web o per la impossibilitat d'accedir-hi.
En cap cas els cookies o altres mitjans de naturalesa anàloga que es puguin utilitzar serviran per emmagatzemar informació que permeti identificar la persona física usuària del web.
Si faciliteu les vostres dades personals a Lliga contra el càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre, aquestes seran tractades d'acord amb l'article 5 de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal.

Si voleu exercir el dret d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició de les vostres dades personals, us podeu al email: info@lligacontraelcancer.com