NOTICIES

RODA DE PREMSA CŌLON BAIX PENEDES

S'inicia al Baix Penedčs el Programa de Detecciķ Precoį de Cāncer de Cōlon i Recte, dirigit a més de 19.000 persones

DIVENDRES 02 DE FEBRER

Al gener ha començat l'enviament de les primeres cartes d'invitació del Programa, dirigides a homes i dones de 50 a 69 anys


Vol reduir la mortalitat per càncer de còlon i recte, que és d'unes 250 defuncions anuals a la demarcació de Tarragona, així com la seva incidència, de més de 750 nous casos cada any

El Programa forma part del Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte de Catalunya que actualment ja s'està aplicant en gairebé tot el territori català. En aquests moments ja està operatiu a tota la resta de comarques de la demarcació de Tarragona i, amb l'entrada del Baix Penedès, ja estarà en funcionament a les deu comarques de la demarcació. Fins l'actualitat, ja s'ha convidat a participar a més de 120.000 persones.

A la Regió Sanitària Camp de Tarragona, el Servei Català de la Salut va iniciar el Programa al febrer de 2015, començant per les comarques de l'Alt Camp i la Conca de Barberà amb una població diana d'unes 14.500 persones. El desembre del mateix any va iniciar l'ampliació del Programa al conjunt "Baix Camp-Priorat" que abasta una població diana de més de 46.000 persones. El gener de 2017 el Programa va prosseguir a la comarca del Tarragonès amb una població diana de més de 57.000 persones. Aquest mes de gener s'ha engegat al Baix Penedès que té una població diana de més de 19.000 persones. Quan el Programa estigui en ple funcionament, hi haurà un total d'unes 182.000 persones de la demarcació convidades cada dos anys a participar-ne.

La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA) -que des de l'any 1998 porta la coordinació del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama Tarragona-Terres de l'Ebre- també és l'encarregada de coordinar el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte que ara s'iniciarà al Baix Penedès. En aquest Programa hi tenen un paper fonamental tant l'Atenció Primària de Salut com els hospitals de la xarxa hospitalària d'utilització pública. El Programa també rep el suport de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i de la Diputació de Tarragona.

Durant els darrers mesos, diversos professionals d'aquests àmbits han estat treballant per dissenyar, planificar i fer tots els preparatius per poder iniciar el Programa de forma efectiva al Baix Penedès. Ara, amb l'enviament de les primeres cartes, s'ha engegat tot el procés per tal que en un termini de dos anys puguin participar tots els homes i dones d'entre 50 i 69 anys d'aquesta comarca.

Un test que es fa a casa
La prova utilitzada és el test de sang oculta en femta immunològic que és capaç de detectar quantitats mínimes no visibles de sang a la femta. És un test molt senzill que es realitza a casa i que no necessita preparació prèvia. En els casos en què el test surt positiu es realitza una colonoscòpia per descartar l'existència d'un càncer o, en cas d'haver-n'hi, diagnosticar-lo i fer-ne el tractament de forma ràpida. D'aquesta manera es podran diagnosticar càncers en fases precoces quan encara tenen una alta probabilitat de curació. Cal saber que en la majoria dels casos en què el test de sang oculta en femta surt positiu no es troba un càncer, ja que hi ha altres causes de sagnat a la femta.

Com es pot participar?
Totes les persones residents d'entre 50 i 69 anys rebran una carta d'invitació al Programa. Les persones que desitgin participar hauran d'anar al seu Centre o consultori d'Atenció Primària (CAP) a buscar el ‘kit' per recollir la femta i tornar-lo. Els CAP d'aquesta comarca pertanyen a la Xarxa Sanitària i Social Santa Tecla. Les anàlisis es realitzaran al Laboratori de l'Hospital Universitari de Tarragona Joan XXIII. En cas de resultat positiu, la persona serà citada a la consulta d'infermeria de cribratge per avaluar la necessitat de fer-se una colonoscòpia. Les colonoscòpies es realitzaran a la Unitat d'Endoscòpia de l'Hospital del Vendrell. En funció del resultat d'aquesta, es realitzaran les accions corresponents que, en el cas d'un càncer, serà el seu tractament immediat.

En el termini de dos anys es convidarà les 19.000 persones de la comarca (unes 9.500 per any) i s'espera una participació similar a la de les altres comarques. Com a conseqüència dels tests que donin un resultat positiu, es calcula que es realitzaran unes 300 colonoscòpies anuals i es detectaran uns 25 càncers cada any, la majoria d'ells en estadis inicials de la malaltia.

Les primeres poblacions que rebran la carta d'invitació són les pertanyents a l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Baix Penedès Interior: L'Arboç del Penedès, Banyeres del Penedès, Llorenç del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Castellet i La Gornal i part del municipi del Montmell. Al mes de setembre arribaran les primeres invitacions a la població de l'ABS de Calafell i al desembre a l'ABS del Vendrell.

El Programa recomana que totes aquelles persones que rebin la carta per poder participar però que ja estiguin en seguiment per malalties del còlon o per antecedents familiars de càncer de còlon i recte, es posin en contacte al telèfon 977.32.67.00 per poder establir el millor seguiment per a cadascú.

Dades a la demarcació càncer de colon:

Nous casos/any                776
Defuncions/any                268
Supervivència a 5 anys      63%
Casos prevalents (31-12-2017)  4.225Dades a la demarcació càncer

Incidència 2018    Homes   Dones   Ambdós
Colon i recte           487       277        764
Mama                    538                     538       
Pròstata                 531                     531

Pulmó                    384        98         482
Bufeta urinària        323        48        371
TOTAL                  2.711    1.782     4.493

 

 

CERCADOR

ARXIU