NOTICIES

dia mundial del cāncer

Avui es commemora el Dia Mundial del cāncer

DILLUNS 04 DE FEBRER

L'any 2019 es detectaran 4.500 nous casos de càncer a la demarcació de Tarragona el 60% en homes i el 40 % en dones
S'estima que aquest any 2019 es diagnosticaran a la demarcació de Tarragona un total d'uns 4.500 nous casos de càncer dels quals un 60% en homes i un 40% en dones.
Els tipus de càncer més freqüents en els homes seran el de pròstata (540), colorectal (490), pulmó (390) i bufeta urinària (330). En les dones els càncers més freqüents seran el de mama (550), colorectal (280), cos uterí (110) i pulmó (100) (Taula 1).
Des del punt de vista de la tendència de la incidència, en els homes el càncer va augmentar de forma significativa un 2,6% anual fins l'any 2001 i des d'aquest any fins el 2013 s'ha mantingut estable. Cal destacar que alguns càncers no han parat d'augmentar la seva incidència com ara el de fetge, el de pàncreas, el de ronyó i el melanoma de la pell. En canvi, alguns càncers relacionats amb el tabac com el de la cavitat oral i faringe, el de la laringe i el de pulmó, els darrers anys s'han estabilitzat o estan disminuint. El càncer de pulmó que fa anys era el càncer més freqüent en els homes ara és el tercer (Taula 2).
En les dones, la incidència del càncer va augmentar de forma significativa un 1,9% anual fins l'any 2000 i des de llavors està estable. Cal remarcar l'estabilització del càncer de mamaa partir de l'any 2001, observant-se la mateixa tendència en el càncer colorectal en el mateix any i l'augment generalitzat de la incidència dels càncers relacionats amb el tabac (cavitat oral, faringe, laringe, pulmó, pàncreas i ronyó) com a conseqüència de l'augment de la prevalença del tabaquisme entre les dones (Taula 2).
Així com la incidència es refereix als nous casos de càncer que es diagnostiquen al llarg d'un període com un any (per exemple durant tot l'any 2019), la prevalença es refereix al nombre total de persones vives en una data concreta que, en qualsevol moment de la seva vida, han estat diagnosticats de càncer. Així, la prevalença augmenta quan més augmenta la incidència i també quan més augmenta la supervivència.
S'estima que a finals de l'any 2019 hi haurà a la província de Tarragona unes 44.300 persones que en algun moment de la seva vida se'ls ha diagnosticat un càncer. Els tres tipus de càncer que a finals de l'any 2019 seran més prevalents són: el de mama (8.940), el colorectal (6.900) i el de pròstata (6.600) (Taules 4 i 5).

Actes de la Lliga Contra el Càncer
El dilluns, 4 de feber, Dia Mundial del Càncer es realitzarà la Masterclass solidària a Segur de Calafell al Pavelló Jaume Vilamajó de Segur de Calafell es realitarà una Masterclass solidària a partir de les 10.00 hores. Les inscripcions es poden fer fins el 31 de gener al Vilarenc Aqua amb un donatiu de 5 euros. Hi haurà zumba, ball lineal, tonificació, estiraments, sorteig i xocolatada final.
El dilluns, 4 de febrer, a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i al CAP de Ferreries de Tortosa hi haurà de les 9.00 a les 15.00 hores taules informatives en cadascun d'aquests centres amb informació divulgativa i de prevenció de l'entitat.
El dimarts, 5 de feber Conferència sobre diagnòstic i tractament dels tumors digestius a Tortosa. El Grup d'Ajuda Mútua de Tortosa oferirà el pròxim dimarts, 5 de febrer, a les 17.00 hores al Centre Cívic de Ferreries -Plaça Joan Moncús, 1 Tortosa- la conferència Diagnòstic i tractament dels tumors digestius a càrrec del doctor Miquel Berzosa, oncòleg de l'Hospital Verge de la Cinta.
Així mateix, també el dimarts, 5 de febrer, Xerrada sobre aspectes piscològics del càncer a Sant Carles de la Ràpita. El pròxim dimarts, 5 de febrer, a Sant Carles de la Ràpita es realitzarà la conferència "Aspectes psicològics del càncer" per part de Beatriz Rubio, psicooncòloga de l'Hospital Universitari Sant Joan de Reus. La xerrada es farà a la Biblioteca Municipal Sebastià Juan Arbó a les 19.00 hores.
Així mateix, de l'11 de febrer al 15 de febrer, ambdós inclosos, els centres d'odontologia integral Saldent a Salou, Mont-roig i la Selva del Camp realitzaran higienes dentals contra el càncer amb un donatiu mínim de 15 euros que es destinaran a la nostra entitat. Per demanar cita es pot trucar al telèfon 977 35 36 37.

 

 

CERCADOR

ARXIU